Αποστολή Άρθρων

Μπορείς να στείλεις τα δικά σου άρθρα και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε με το όνομά σου.
e-mail επικοινωνίας : m_tselepidou@yahoo.gr

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικών Εφημερίδων & Περιοδικών






Οι «μεγάλοι» δημοσιογράφοι βραβεύουν τους «μικρούς»!
 
Απο το http://e-emphasis.sch.gr

Όταν πρωτοξεκίνησε ο ετήσιος διαγωνισμός, το κεντρικό σύνθημα ίσως θα ήταν «Πάρτε στυλό, χαρτί και γράψτε τα δικά σας ρεπορτάζ». Σήμερα, που η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» διοργανώνει το 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εφημερίδων και Περιοδικών, το σύνθημα εκσυγχρονίστηκε και μότο μάλλον είναι «Laptop, USB και ...φύγαμε για τυπογραφείο»! Όποιο μέσο κι αν χρησιμοποιούν, πάντως, οι μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης καλούνται να αποδείξουν το ταλέντο τους στην ερασιτεχνική δημοσιογραφία, μέσα από τα έντυπα που οι ίδιοι επιμελούνται.

Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν με το δικό τους έντυπο μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από ολόκληρη την χώρα, την Κύπρο και τα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού. Τα έντυπα μπορούν να είναι σε μορφή εφημερίδας ή περιοδικού ή να αποτελούν ηλεκτρονική έκδοση και θα κριθούν ξεχωριστά για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Βασική προϋπόθεση αποτελεί επίσης να έχουν εκδοθεί με οποιαδήποτε μορφή από τον Απρίλιο του 2007 μέχρι και το Μάρτιο του 2008.
Οι εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα του περιβάλλοντος - με την κλιματική αλλαγή να είναι προ των πυλών και την υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους - δεν θα μπορούσαν να έχουν αφήσει ανεπηρέαστους τους μικρούς μαθητές. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει ένα από τα θέματα των μαθητικών εντύπων που καταπιάνεται με την προστασία του περιβάλλοντος και θα το βραβεύσει ξεχωριστά, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό πρέπει να αποσταλούν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», Μιχαλακοπούλου 80, 11528, Αθήνα, με την ένδειξη: «Για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων», και θα είναι δεκτές μέχρι 31 Μαρτίου 2008 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ίδια εφημερίδα (τηλ. 2113658300, FAX 2113658301) και η τελετή απονομής θα γίνει στην Αθήνα μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Τα φετινά βραβεία θα είναι τα ακόλουθα:
  • Βραβείο καλύτερης εφημερίδας : α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού
  • Βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας : α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού
  • Βραβείο καλύτερης επιλογής θεμάτων εφημερίδας : α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού
  • Βραβείο καλύτερου ρεπορτάζ εφημερίδας :  α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού
  • Ειδικό βραβείο από κοινού με την WWF με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και τη λήψη εκ μέρους τους πρωτοβουλιών σε ποικίλα σύγχρονα σχολικά και τοπικά κοινωνικά θέματα, καθώς και την εξοικείωσή τους με τις έννοιες της ομαδικής απασχόλησης και συνεργασίας, που απαιτείται για την έκδοση μιας εφημερίδας ή ενός περιοδικού. Ας αφήσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών να δουλέψει, λοιπόν, και ας περιμένουμε τα αποτελέσματα! Για να δανειστούμε και τη φράση μιας καθηγήτριας από το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου, κατά την περσινή απονομή των βραβείων, «αν στα παιδιά δώσεις κίνητρα, κάνουν θαύματα».
                                         
Για τα έντυπα που βραβεύθηκαν στον περσινό διαγωνισμό, μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα:  http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20070507&nid=4681991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου